Králova milostnice - Abašidze, Grigol, 1914-1994 (Knihy srdce, 1973)
Historický román gruzínského básníka a prozaika {nar. 1914} zachycuje zhruba devítiletou vládu gruzínského krále Jiřího IV. Laši od jeho nástupu na trůn r. 1213. Příběh krále, který pro lásku k nezákonné ženě ztrácí v souboji s velmoži a církví moc a autoritu ve státě.